Trix Marinusse

Trix is een oude rot in het vak en geeft al meer dan 18 jaar yoga- en Pilatesles. Haar passie voor anatomie en therapie en ruime ervaring zorgt ervoor dat je in goede handen bent. Naast yoga- en Pilatesdocent is zij ook mobiliteitstrainer. Haar lesgeven heeft als doel om de kwaliteit van leven te verbeteren, mentaal en lichamelijk sterker te worden en je lichaamsbewustzijn te verhogen. Je verlaat met lichtere tred haar lessen.

In 2003 is mijn yogareis begonnen. Ik was net bevallen van mijn dochter en om weer fit te worden had ik een aantal dvd’s met sportlessen die ik volgde als zij sliep en mijn zoon naar peuterklas was. Zo had ik ook een keer een dvd gekocht van Rodney Yee, een yogadocent die zich in de meest ingewikkelde houdingen kon positioneren en daar heel sereen bij keek. Je begrijpt, mij ging dat niet zo makkelijk af, maar mijn nieuwsgierigheid naar yoga is toen wel geboren.

Er ging een wereld voor mij open

Ik heb enige tijd daarna een poweryoga les gevolgd en was verkocht. Het enige probleem was dat deze lessen niet werden aangeboden in Gouda waar ik woon en met twee kleine kinderen ver reizen voor een yogales was niet handig. Ik heb toen besloten om de teacher training poweryoga te gaan doen en er ging een wereld voor mij open; bewegen op mijn ademhaling, energiek voelen, mijn lijf weer voelen, het was heerlijk!

Na de teacher training ben ik gelijk begonnen met lesgeven en werd yoga een onderdeel van mijn leven, een gewoonte die zich naadloos voegde in mijn drukke leven.

In diezelfde periode heb ik ook mijn Pilatestraining gevolgd, dit was toen uitermate populair en is het nog steeds. De kracht die ik hiermee verkreeg verdiepte mijn yoga-practice. Naast yoga ben ik toen ook Pilateslessen gaan geven.

Tijdens mijn yogalessen kwam ik er als snel achter dat ik nog niet alles kennis bezat om goed les te geven, als mensen bijvoorbeeld blessures hadden (gehad) kon ik hun niet ondersteunen. Daarom ben ik een 6-jarige yoga-opleiding gestart met als specialisatie anatomie en therapie. In die zes jaar heb ik veel gereisd om diverse trainingen bij te wonen bij yogateachers met ieder zo hun specialiteiten. Alles wat ik leerde vertaalde ik gelijk door naar mijn lessen.

Naast anatomie en therapie leerde ik ook veel over filosofie, meditatie en diverse vormen van yoga. Op een gegeven moment heb ik de poweryoga achter mij gelaten en ben Vinyasa yoga gaan geven; een les met flow en voldoende aandacht voor ieder mens in mijn studio.

Een aantal jaar geleden heb ik ook de opleiding Restorative yoga gevolgd; diepe rust vinden in volledig ondersteunde yogahoudingen. Want in de wereld waar wij nu leven zijn zoveel prikkels en leiden we een druk bestaan, uitrusten is dan niet meer zo vanzelfsprekend.

Dit was mijn veilige eiland, hier mocht ik voelen, bewust ademen, bewegen zoals mijn lijf dat aangaf.

Naarmate ik ouder word, word ik ook rustiger en heb ik nog meer behoefte om naar binnen te keren. Meditatie is nu een vast onderdeel in mijn leven en ook journaling zou ik niet meer willen missen; schrijven vanuit je onderbewustzijn, ontdekken wat er speelt in mij. Uit mijn hoofd in mijn lijf.

In 2014 kreeg ik de diagnose borstkanker met uitzaaiingen naar mij lymfeklieren. Een traject van chemokuren, operaties, bestralingen en andere behandelingen volgden. Ik werd geleefd door de medische wereld. Om mijn geestelijk gezondheid te bewaren en mijn lijf met beperkingen te accepteren bleef ik op de yogamat stappen, dit was mijn veilige eiland, hier mocht ik voelen, bewust ademen, bewegen zoals mijn lijf dat aangaf.

Mijn yogapractice is hierdoor enorm verdiept. De behoefte om naar binnen te keren was en is groot. Sinds de diagnose beleef ik de wereld anders, er is een verschuiving ontstaan, dingen die belangrijk zijn worden uitgekristalliseerd.

Sterk en flexibel door het leven

Naast de yoga, hielp mobiliteitstraining ook om mijn lijf weer sterk te maken na de operaties en behandelingen. En zoals dit met yoga en Pilates ging, liep het ook zo met mobiliteitstraining; ik ben de teacher-training gaan doen en lessen Beweeg beter gaan geven; sterk en flexibel door het leven. Tijdens deze lessen is er aandacht voor detail, word je sterk op plekken waar je normaal zwak bent.

Ik kan niet zeggen dat mijn yogareis hier ophoudt; er valt nog veel meer te leren. Ik vind kwaliteit van leven belangrijk en hier zelf actief mee bezig zijn is iets wat ik met passie doe en draag dit graag over aan anderen.

In december 2023 heb ik de post HBO-opleiding Integrative Medicine succesvol afgerond; integrale gezondheidskunde. Mensen begeleiden naar een kwaliteit van leven waarin ze zelf de regie nemen is wat ik met liefde doe!

Lees meer over Trix: www.trixmarinusse.nl

Terug naar het overzicht

Yogareis maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.