Yvonne Peschier

Yvonne is een yogadocent met een missie; rust vinden in de stressvolle wereld waarin we leven. Zachtheid, ontspanning en naar binnen keren zijn de pijlers van haar lessen. Yvonne weet als geen ander een sfeer te creëren die uitnodigt om met aandacht naar je lichaam te luisteren, spierspanning te verminderen en stilte in je hoofd te ervaren. Een ideale les om de dag af te sluiten en de indrukken te laten bezinken.

Yoga is voor mij de weg naar mijzelf. Via de yogahoudingen, de adem en de stilte kom ik in de vertraging, voel ik mijn energie stromen, voel ik wat er is en luister ik wat mijn lichaam me wil vertellen.

Dat is niet altijd fijn, want door de vertraging en stilte voelde ik ook vaak pijn, spanning of onrust. Blokken was dan de makkelijkste weg, gewoon doorgaan en aandacht in de toekomst: schouders eronder en gaan! Vooral in de zorg naar anderen kon ik dat goed en had ik vaak perfect door wat de ander nodig had. Ik zat volledig in de actie en was soms letterlijk de verbinding met mijn lichaam kwijt. Als ik na een werkdag in de vertraging kwam, merkte ik vaak dat ik keihard over mijn grens was gegaan: soms uitgeput, helemaal leeg qua energie, pijn in mijn schouders en rug, enorm veel gedachtes die niet stopten. Keihard sporten was soms nodig om te ontladen en tegelijkertijd voelde ik dat mijn lichaam vroeg om rust.

Diepe innerlijke rust

Op mijn yogamat kwam ik weer in contact met mijn lichaam, merkte ik dat mijn lichaam verzachtte en voelde ik een diepe, innerlijke rust ook in mijn hoofd. Via de adem voelde ik mijn lichaam ontgiften en ontspannen, kwam ik steeds weer terug bij mezelf. In de houdingen voelde ik wat ik nodig had: een aanpassing van de houding, meer steun of eerder uit de houding; ik kon letterlijk voelend oefenen met grenzen. Na de yogalessen was ik vaak zo diep in mijn lichaam teruggekomen, dat ik de vermoeidheid echt kon toelaten.

Naast het volgen van yogalessen, was ik inmiddels ook in opleiding tot yogadocent. Gewoon omdat ik voelde dat ik het goed kon gebruiken, vanuit de vragen ‘hoe VOEL ik mij en wat heb IK NU nodig?’. Ik gaf mezelf de ruimte volledig in de ervaring  te stappen en alles spelend en onderzoekend aan te gaan. Ik was niet bezig met de toekomst, had geen idee of ik ook echt yogadocent wilde worden, maar voelde wel dat dit mijn weg was op dat moment.

Het lichaam is zo wijs, door yoga kom je weer met deze innerlijke wijsheid in contact en kun je daarna de voor jou gezonde keuzes maken.

Inmiddels zijn we een aantal opleidingen/ specialisaties (zoals ‘stress & burn-out yoga, yogatherapie basisopleiding, traumasenstieve yoga, yin yoga & myofascial release, yin & chi-flow yoga’) verder en geef ik meerdere yogalessen en individuele lichaamsgerichte therapiesessies per week. Er is veel animo voor mijn lessen, vooral de Yin Yoga waarin ‘vertragen, verstillen en verzachten’ de weg is, is populair. Ik zie aan de yogi’s dat zij ervaren wat ik ook steeds weer ervaar: de diepe verbinding met het lichaam, ongemak wat er mag zijn en mag verzachten, energie die weer stroomt, diepe rust… En vaak ook inzicht: een inzicht van binnenuit wat enorm kloppend voelt. Het lichaam is zo wijs, door yoga kom je weer met deze innerlijke wijsheid in contact en kun je daarna de voor jou gezonde keuzes maken, keuzes die goed voelen voor jou.

Ook in mijn werk als vaktherapeut komen regelmatig elementen uit de yoga voorbij: een bodyscan, meditatie of stoelyoga met alle aandacht voor spierspanning, zithouding en de adem. In de beeldende oefeningen doen we vaak ‘yoga met een kwast’ waarbij er alle aandacht is om in een activiteit bewust te worden van het lichaam en de adem. Het accepteren wat er is, doorvoelen, doorademen, tot inzicht komen en transformeren; ook via de beeldende therapie is het vertragen, verstillen en verzachten zo’n mooie weg.

 Yoga is een investering in je gezondheid

Doordat alles op mijn yogapad zo stroomt, merk ik dat vragen naar mij toekomen die meteen goed voelen. Zo is ook het yogaretreat op mijn pad gekomen: ik kreeg de vraag en zonder na te denken, wist ik het. Dit is goud, de energie stroomt, de ideeën bruisen en ik merk aan de reacties van mensen om mij heen dat het echt het juiste moment is. Yoga is een investering in je gezondheid, een ideale weg naar zelfzorg en bewustwording. Terugtrekken uit het dagelijkse leven, niet hoeven zorgen voor anderen, alle aandacht voor jezelf, ruimte om niets te doen, om gewoon te ZIJN. Grote kans dat je op het yogaretreat inzichten krijgt die helpend zijn op jouw weg.

Ik voel nu veel beter wat energie geeft en bescherm mezelf tegen energieslurpers. Ik creëer mijn adempauzes, neem regelmatig een stiltebad en geef de ruimte aan alle gevoelens die opkomen. Wat er komt, doorvoel en dooradem ik, ik laat het er zijn en vaak transformeer ik de ervaring tot poëzie, kunst of een positieve affirmatie. Met deze energie ga ik ook de wereld in, merk ik dat wie het begrijpt (echt begrijpt diep van binnenuit) daarin mee kan resoneren en we samen moeiteloos naar een hoger energielevel stromen. En wonderlijk magisch volgt dan vaak de reactie uit het universum met tekens als bevestiging dat het klopt. 

Lees meer over Yvonne: www.yvonnepeschier.nl

Terug naar het overzicht

Yogareis maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.